10 lip 2023
Vučetić: Trener je trenutačno najperspektivnije zanimanje na svijetu!
Naslovna slider

Vučetić: Trener je trenutačno najperspektivnije zanimanje na svijetu!

Prije točno sedam dana u Zadru, odnosno u press centru Športskog centra na Višnjiku, održana je prezentacija Stručnog studija za izobrazbu trenera koji bi se u suradnji Kineziološkog fakulteta u Zagrebu i Športske zajednice Zadarske županije mogao već od iduće akademske godine u cijelosti provoditi u Zadru. Studij bi trajao šest semestara, s mogućnošću upisa daljnjih četiri ovisno o željama i ambicijama pojedinog kandidata. Riječ je o temi o kojoj će svi oni vezani uz rad u sportu u bližoj budućnosti još dosta toga čuti, no ono što je najvažnije za sada spomenuti jest kako treneri bez odgovarajuće stručne spreme najmanje na razini trenera prvostupnika više neće moći obavljati stručne poslove u sportu, a neće biti niti u mogućnosti aplicirati na programe javnih potreba u sportu. Stoga je i začudila relativno mala skupina zainteresiranih koji su pohodili ovu prezentaciju, a koju je na vrlo zanimljiv način održao dr. sc. Vlatko Vučetić.

„Svi treneri u klubovima, ali i oni koji će raditi i u fitnes centrima i oni koji žele raditi u samostalnim djelatnostima i žele otvoriti nekakav paušalni obrt, morat će imati ovu razinu kompetencije“.

Poseban naglasak Vučetić je stavio na ono što studij ustvari pruža budućim polaznicima. A to su znanje i kompetencija za rad u sportu:

„Apsolutno. Do sada sam u svojoj stručnoj praksi, ali i u radu sa studentima, trenerima, sportašima i roditeljima prepoznao kako oni studenti koji su imali kompetencije bolje prolaze na tržištu radne snage. Važno je reći kako su oni sportaši s kojima su radili treneri koji su imali kompetencije postizali bolje rezultate i lakše su pravili transformacije iz nekakvog inicijalnog u finalno stanje. Imali su i, ako pričamo o općoj populaciji, poboljšanje zdravstvenog statusa, a ako pričamo o sportu, tu je bilo vidljivo znatno poboljšanje njihovih natjecateljskih rezultata“.

Ovo će biti druga generacija polaznika ovog izvanrednog  Stručnog studija za izobrazbu trenera u Zadru nakon akademske godine 2009./10.

„Da. Dugo nas nije bilo u Zadru i upravo to želimo promijeniti. Potreba u Zadru postoji, kao i interes. Imamo fantastične ljude koji vode Zadar i Zadarsku županiju s kojima smo ponovno uspostavili odličan odnos i mislim da će sad to sve skupa ići boljim tokom“.

Nakon završenog trogodišnjeg studija polaznici će moći ići i na daljnje usavršavanje u trajanju od još četiri semestra.

„Apsolutno. Postoji mogućnost da svaki student koji završi ovaj trogodišnji stručni studij i stekne kompetencije za trenera prvostupnika, nastavi s daljnjim školovanjem i dobije još 120 ECTS bodova i drugu razinu specijalističko-diplomskog studija što je najveća kompetencija u sportu“.

Kako je zanimanje trenera prepoznato kao jedno od najperspektivnijih od svih na tržištu, svi koji završe ovaj studij neće imati problema oko pronalaženja posla što je još jedan motiv više za upis na studij.

„Tako je. Oni sa završenim studijem mogu raditi na raznim poljima. Od zdravstvenog turizma, sportske rekreacije, sportskim vrtićima, a moći će raditi i u vrhunskom sportu, sportskim klubovima i organizacijama“.

Potencijalni pristupnici nemaju baš težak zadatak pri upisu na studij. Od eliminacijskih sportova tu je tek plivanje.

„Da. Trebat će preplivati 50 metara što vama u Zadru, koji imate more, ne bi trebalo predstavljati problem, haha. S druge strane, svi ovi ostali ispiti koji jesu, nama nastavnicima je u interesu da prije svega pomognemo studentima da upišu studij i da ga završe. Svima izlazimo u susret s velikom količinom materijala da oni mogu pripremiti te ispite. I to je ona dovoljna razina za trenere. Mi ih ne pripremamo da budu znanstvenici niti to tražimo od njih. Svatko onaj tko bude prisustvovao nastavi i bude malo učio za ispite neće imati nikakvih problema oko polaganja ispita“.

Ono što je važno napomenuti jest da ne postoji dobna granica pri upisu na studij.

„Dobne granice nema. Doživotno učenje i je nekakva premisa Ministarstva i općenito je tekovina Europske unije. Svakim danom se može naučiti nešto novo. Reći ću vam da na studiju imamo jednu gospođu koja je blizu šezdesetima i koja uspješno završava studij“.

Za naglasiti je kako bi se već od iduće akademske godine semestri mogli početi provoditi u Zadru, no to će prvenstveno ovisiti o samom interesu, odnosno broju polaznika. Svi prijavljeni prijemni će ispit polagati u Zadru početkom srpnja, a upisi će se vršiti na KIF-u u Zagrebu. Pozivaju se svi zainteresirani kandidati da prijave izvrše najkasnije do 10. lipnja 2017. godine. Prijave će se podnositi isključivo online, a Obrazac za predprijavu za Stručni studij za izobrazbu trenera u Zadru dostupan je na sljedećem linku:

Obrazac – Predprijava za Stručni studij za izobrazbu trenera u Zadru – akademska 2017./2018.godina

Dodatne informacije se mogu dobiti na www.kif.hr i  www.szzz.hr, ili na telefone 023/323-230 i 023/321-951.

DOKUMENTI:

Prezentacija Stručnog studija za izobrazbu trenera

Letak-SCIT-A5-obostrani-11-2014-