08 lip 2023
Branko Skroče: Sezonu na kraju možemo ocijeniti uspješnom!
Košarka

Branko Skroče: Sezonu na kraju možemo ocijeniti uspješnom!

Osvrt na sezonu koja je za košarkaše Zadra ove godine završila ranije nego inače, za naš je portal dao sportski direktor Košarkaškog kluba Zadar Branko Skroče. On kaže kako je, unatoč raznim problemima i nikad lošijim financijskim izdacima za prvu momčad, na kraju ipak zadovoljan ostvarenim rezultatima:

„Kad analiziramo cijelu sezonu s obzirom na probleme koje smo imali od samog početka mislim da je rezultat dobar. Osnovni cilj koji smo postavili pred nas smo ispunili, odnosno nismo bili zadnji u ABA ligi što je uspjeh jer smo imali i najmanji proračun za prvu momčad od kako sam ja na poziciji sportskog direktora, a to je posljednjih šest godina. Rekli i smo i da ćemo u Prvenstvu Hrvatske odigrati što bolje možemo i dati priliku našim mlađim igračima. I tu nam je situacija sad jasnija. Znamo tko može i koliko. Moram reći još jednu stvar. Radili smo u jako teškim uvjetima jer ekipa koju smo pripremali na početku sezone nije mogla biti ista jer Igor Marić i Maj Kovačavić zbog blokade FIBA-e nisu mogli biti registrirani. Na sve to nadovezale su se i ozljede Lovre Bašića i Ivana Vraneša, a i Kristijana Krajinu smo čekali da se vrati iz ozljede. Srećom njega smo pri kraju sezone i dočekali“.

Možemo se složiti kako je iza Košarkaškog kluba Zadar još jedna turbulentna sezona.

„Slažem se. Pokušat ću vam našu situaciju dočarati jednim primjerom. Kada vam u obitelji fali deset kuna da nahranite gladno dijete vi ih morate negdje naći. A što ako ih nemate? To je problem koji je kod nas već postao kroničan. Ja nisam vezan za financije kluba, ali smatram da nam je potreban jedan investitor, jedan generalni sponzor koji bi promijenio krvnu sliku kluba. A vjerujte mi nije potrebno previše da izađemo iz ove prosječnosti. Tanka je to nit“.

Ove sezone na klupi su se izmijenila čak četiri trenera.

„Pa prvo moram reći da je Ante Matulović samoinicijativno napustio klubu zbog zdravstvenih razloga i mi smo to morali uvažiti. Franko Strele je biojedno prijelazno rješenje, a Neven Plantak je, pak, došao s velikom vjerom i željom da pomogne. Kako mi je sam rekao, 25 godina je u njemu postojala želja da vodi KK Zadar. Nažalost, rezultati ga nisu ljubili. Nije pronašao niti zajednički jezik s igračima i on je kao fer čovjek i veliki gospodin sam odstupio. Meni je osobno jako žao zbog njega jer znam koliko mu je bilo stalo da napravi dobar posao. Na kraju je došao Aramis Naglić. On je bezuvjetno pristao biti trenerom i mislim da je napravio odličan posao. Stabilizirao je ekipu, unio je vjeru među igrače što se u konačnici odrazilo i na rezultat. Mislim da smo s njim sezonu dobro završili“.

Što se ne može reći za doigravanje Prvenstva Hrvatske gdje ste ispali već u četvrtfinalu.

„Nismo imali sreće u doigravanju jer po meni dopala nas je možda i trenutno najbolje ekipa u državi. Cibona je po meni i glavni favorit za osvajanje naslova ove sezone“.

Postoji li želja da Naglić i sljedeće sezone ostane na klupi KK Zadar?

„Pa logika stvari nalaže da postoji. No nešto treba pitati i njega. Ispred nas je vrijeme pregovora. Treba sjesti, dogovoriti uvjete. Znate, nekad stvari nisu onako jednostavne kakvim se čine“.

Učinak igrača?

„Pa tu prije svega moram pohvaliti našeg drugog kapetana Jakova Vladovića koji je odigrao vrhunsku sezonu. Nismo ga namjeravali toliko trošiti, no tako je ispalo. Srećom da su ga ove sezone zaobišle i ozljede pa je mogao igrati na gornkjoj granici svojih mogućnosti. Ivan Marinković je odradio odličan prvi dio sezone, dok je u drugom malo pao. Što je i razumljivo. Teško je cijelu sezonu igrati na visokom nivou. Ivan Ramljak je imao nekoliko sjajnih utakmica, nažalost, pretežno kod kuće. U gostima ga baš i nismo imali. Krajina se na kraju podigao sa svojim igrama i tako. Bilo je tih pojedinačnih bljeskova ali za nešto više potreban je kontinuitet cijele ekipe“.

Momčad je sada na odmoru. Što slijedi dalje?

„Sjest ćemo s trenerima koji su sad u klubu i dogovoriti plan. Na početku sezone smo doveli Luku Tomasa, a na kraju još jednog mladog talentiranog igrača Danijela Pršu i smatram da oni, kao i ovi ostali mladi igrači moraju raditi cijelo ljeto. Ima vremena za sve. I za rad i za kupanje i ostalo. Moramo vidjeti i koji će igrači sljedeće sezone nositi dres KK Zadar. Njima šestorici, Lovri Bašiću, Borisu Baraću, Ivanu Ramljaku, Maju Kovačeviću, Aleksandru Georgijevu i Lovru Mazalinu ugovori su istekli, a ostali koji su pod ugovorom oni se moraju prilagoditi našim zahtjevima“, za kraj će Skroče.

Dakle, dolaze dani preslagivanja u Košarkaškom klubu Zadar. Kako igračkog, tako i onog stručnog kadra, a do izmjena bi trebalo doći i u upravljačkom tijelu kluba. Naravno, više o svemu znat će se nakon lokalnih izbora kada na vlast u Gradu zasjednu novi ljudi sa svojom vizijom budućnosti kluba.

 

foto: ezadar/kk zadar.net