21 lip 2024
Saša Martinović: Moje najbolje partije tek dolaze
Naslovna slider

Saša Martinović: Moje najbolje partije tek dolaze

Na ovogodišnjem PH koje se igralo u Valpovu najmlađi hrvatski šahovski velemajstor, Zadranin Saša Martinović, osvojio je izvrsno četvrto mjesto sa 6, 5 osvojenih bodova. Naslov državnog prvaka pripao je Marinu Bosiočiću.

„Jako sam zadovoljan. Ovo je bilo najzanimljivije i najborbenije prvenstvo na kojem sam sudjelovao. Mogao sam i bolje biti plasiran od četvrtog mjesta. Imao sam dobivene situacije protiv Stevića i Kovačevića koje nisam uspio realizirati dok sam u zadnjem kolu imao i sreće protv Kožula. Osvojio sam i novih 11 rejting bodova te sam i osigurao nastup za sljedeću godinu. Sve u svemu, ovo je moj najbolji rezultat na dosadašnjim prvenstvima i veliki poticaj za dalje“.

Zbog brojnih obveza na Filozofskom fakultetu u Zagrebu  gdje je Saša na 5.godini Pedagogije imao je u 2017.godini samo nastup u njemačkom Karlsruheuu. Tamo je bio plasiran na poziciju od  5.-24.mjesta, između 688 sudionika iz cijelog svijeta. Osvojio je 7 od mogućih 9 partija.

„Rado se sjetim tog natjecanja, stvarno me za njega vežu lijepe uspomene. Bio je pravi užitak igrati među toliko kvalitetnih šahista iz cijelog svijeta i u konačnici biti tako dobro plasiran .

Saša je po rejtingu trenutno 8.igrač u Hrvatskoj i budući da je naš najmlađi velemajstor ima prostora za napredak.

„ Šah je za mene sastavni dio života i nadam se da ću po završetku studija imati više vremena za njega te je za očekivati da ću svoje najbolje rezultate tek postići“.

O svojim dosad najboljim ostvarenjima je rekao.

„Najveći uspjesi, devet  puta kadetski i juniorski prvak Hrvatske, 4 zlatne medalje za seniorsku Mitropa reprezentaciju, te brončana  na juniorskom EP. Osvojio sam i jake međunarodne turnire u Zagrebu i Splitu u konkurenciji više od 200 igrača dok sam bio drugi u Zadru, Rijeci i Sarajevu. Posebno bih istaknuo i titulu velemajstora 18.4.2011.na Openu u Zagrebu, jer do danas poslije nitko u RH nije osvojio titulu velemajstora“.

Saša uz najveće šahovsko zvanje titulu velemajstora u Poreču je položio i za Fide trenera tako da se nada da će u budućnosti biti na raspolaganju brojnim mladim talentiranim šahistima u Zadru te da će ga grad Zadar i Zadarska županija prepoznati kao vrsnog stručnjaka.

Foto: portal Lovac na Damu