10 lip 2023
Dominik Mavra u Skoplju dočekao poziv izbornika Aleksandra Petrovića
Košarka

Dominik Mavra u Skoplju dočekao poziv izbornika Aleksandra Petrovića

Hrvatska košarkaška reprezentacija dio svojih priprema odradit će i u Kini gdje će od 19. do 23. srpnja nastupiti na turniru „Borislav Stanković“. Kako je krovna svjetska košarkaška organizacija FIBA uvela novi sustav kvalifikacija za Svjetsko prvenstvo, koji kreće nakon EuroBasketa 2017., tako je Hrvatska odlučila proširiti svoju reprezentativnu bazu.Izbornik Aleksandar Petrović u Kinu će voditi neke igrače iz A-1 lige, kao i iz nekih europskih klubova, a među njima je i jedan Zadranin, Dominik Mavra, standardni član mlađih reprezentativnih uzrasta. Njegove sjajne igre ove sezone u dresu skopskog Karpoš Sokolija nisu prošle nezamijećeno.

“Reprezentacija je kod svakog sportaša ono najveće postignuće i zato mi je izuzetno drago da sam dobio poziv izbornika Petrovića bez obzira što je to samo kvalifikacijski dio prije onog glavnog dijela, odnosno priprema za Eurobasket 2017. Nadam se da ću se na tom turniru u Kini, kao i na prvom dijelu priprema, pokazati u dobrom svijetlu i produžiti svoj boravak u reprezentaciji ovo ljeto”,  poručio je Mavra za naš portal iz glavnog makedonskog grada.

 

Pozive su dobili i neki sadašnji i bivši igrači Košarkaškog kluba Zadar. Tako će na Dalekom istoku društvo Mavri praviti Ivan Ramljak, Domagoj Bišnjak i Filip Kraljević, a među 15 igrača je i Antonijo Vranković, sin Stojka Vrankovića bivšeg igrača KK Zadar i aktualnog predsjednika Hrvatskog košarkaškog saveza. Već standardno u stručnom stožeru nalazi se i stručnjak zadužen za kondicijsku spremu, Jure Šango. Što se tiče novog sustava kvalifikacija treba reći kako je do sada kriterij za nastup na Svjetskom prvenstvu bio plasman ostvaren na prethodnom Europskom prvenstvu. Od ove se jeseni 32 europske reprezentacije, podijeljene u 8 skupina natječu za odlazak na Svjetski kup 2019. putem  kvalifikacijskih utakmica koje će se igrati po načelu „domaćin-gost“, ukupno dvanaest susreta, od čega šest u Hrvatskoj, a šest diljem Europe. Dvoboji kreću u studenom ove godine i igraju se do veljače 2019. Ždrijeb kvalifikacija održat će se 7. svibnja 2107. u Kini.