18 tra 2024
It’s “showtime”!
Košarka

It’s “showtime”!

It’s „showtime“! Uzrečica koju su u istoimenom filmu koristili glavni protagonisti Eddie Murphy i Robert de Niro savršeno se uklapa u ono što za košarkaše Zadra i Cibone počinje danas, a to je doigravanje za naslov prvaka Hrvatske. Sudbina je htjela da u novom formatu doigravanja, u kojem od ove sezone sudjeluju osam momčadi, već u četvrtfinalu snage odmjere dva najveća hrvatska kluba, Zadar i Cibona. Prvi od moguća tri dvoboja na rasporedu je večeras od 20 sati u dvorani Dražena Petrovića. Trener košarkaša Zadra Aramis Naglić kaže kako je ekipa maksimalno spremna za ono što slijedi:

„To je hrvatski košarkaški klasik! Veliko je zadovoljstvo igrati protiv Cibone u Draženovom domu i mislim da nema većeg motiva od tog. Poznajemo se jako dobro i nema nikakvih tajni između ove dvije ekipe. Neke stvari ćemo na temelju zadnjih utakmica probati promijeniti i siguran sam kako ćemo večeras pokazati ono najbolje od nas“.

Luka Žorić i Željko Šakić Cibonina su dva statistički gledano najkorisnija igrača s gotovo 16 ubačaja po utakmici u domaćem prvenstvu. Kada ime se tu pridoda i najbolji asistent Scott Reynolds jasno je na koga će večeras biti usmjerena pažnja zadarske obrane.

„Pa naravno. Žorić i Reynolds su svakako osovina ove momčadi. Žorić u zadnjim utakmicama ima puno loptu u rukama i puno toga odvija se preko njega. U pripremi večerašnjeg dvoboja nekako smo najviše pažnje posvetili upravo njemu. No, to ne znači da ćemo zanemariti ove druge igrače poput Marina Rozića, Nebojše Joksimovića, Paola Marinellija i ostalih. To su igrači s ogromnim iskustvom koji uvijek mogu biti neugodni po protivnika. Kada bi išli sumirati koliko su doigravanja odigrali igrači Cibone naspram naših igrača vjerujem kako bi oni bili u velikoj prednosti. Ali mi smo u dobrom ritmu, atmosfera je odlična i idemo gore odigrati jednu dobru utakmicu“.

Naglićeve riječi potkrijepit ćemo samo s nekoliko golih statističkih podataka. Od 1992. otkada je pokrenuta Hrvatska košarkaška liga, Cibona je sudjelovala u svim završnicama, odnosno u njih 24, a pokal namijenjen pobjednicima podignula je čak 18 puta. Zadar je, s druge strane, u doigravanjima nastupio 18 puta, a naslov prvaka osvojio je dvaput. I još je jedan podatak na strani Cibone kada su u pitanju međusobni dvoboji ove dvije momčadi u doigravanju. Naime, kad god je serija započinjala u Zagrebu Zadar nikad nije prošao dalje.

„Po zakonu velikih brojeva i ta se po nas neugodna tradicija mora prekinuti. Ja vjerujem kako će se to dogoditi u ovom doigravanju“, za kraj će Naglić.

U to sigurno vjeruje i svaki navijač kojemu su plavo-bijele Zadra u srcu. A njih će, uvjereni smo, na tribinama Draženovog doma večeras biti poprilično. Tornado je napunio jedan autobus i skupa s nekoliko osobnih vozila put Zagreba kreću u 16 sati s Lipotice. Uz njih, i mnogobrojne Zadrane koji studiraju i rade u glavnom gradu Hrvatske, Naglić i društvo uistinu bi ove godine mogli doći do povijesnog preokreta. Recimo još samo kako su u jučerašnjim prvim utakmicama četvrtfinala Cedevita i Split došli do prednosti od 1:0 nad Jollyjem, odnosno Vrijednosnicama Osijek. Cedevita je u Šibeniku slavila s 85:66, a Split je na Gripama nadigrao Osječane sa 67:59.