27 srp 2024
Krešimir Jaklin: Put do Francuske je težak, ali ne i nemoguć!
Naslovna slider

Krešimir Jaklin: Put do Francuske je težak, ali ne i nemoguć!

Hrvatska ženska nogometna reprezentacija u rujnu kreće s kvalifikacijama za Svjetsko prvenstvo koje se 2019. igra u Francuskoj. Ždrijeb u švicarskom Nyonu Hrvatsku je smjestio u četvrtu skupinu s jako teškim protivnicima poput Švedske, Danske, Ukrajine i Mađarske. Čini se kako je pred stručnim stožerom i igračicama jako težak posao da izbore drugi krug, a potom i sam plasman na Svjetsku smotru. Ipak, trener vratarki u našoj reprezentaciji Zadranin Krešimir Jaklin nije pesimist.

„U nogometu je sve moguće. Ovo je za nas uistinu jedan veliki izazov i mislim da će nas malo trebati poslužiti i sreća. No, kako su stvari za hrvatski ženski nogomet u posljednje vrijeme krenule uzlaznom putanjom mogu slobodno reći kako je moguće i da dođemo do Francuske. Bit će teško ali na i nemoguće“.

A da Hrvatsku u ovim kvalifikacijama očekuje jedan zaista težak posao dovoljno govore i pozicije koje na FIFA-inoj rang ljestvici zauzimaju njeni protivnici. Švedska pripada samom vrhu svjetskog ženskog nogometa na 6. mjestu, Danska je mao iza na 15. poziciji, Ukrajina je, pak, 27., a Mađarska 39. reprezetacija svijeta. Za usporedbu, Hrvatska se na ovoj ljestvici nalazi tek na 52. mjestu.

„Da, skupina je jako teška. Mislim da smo dobili i najteže protivnike po svakom potu. Već u četvrtom potu dobili smo Mađarsku koja je u toj grupi sigurno najjača reprezentacija. Iz treće zdjele dobili smo Ukrajinu koja u zadnje vrijeme igra sve bolje i bolje, Danska u drugom potu je sami vrh europskog ženskog nogometa i koja ovog ljeta nastupa na Europskom prvenstvu. O Švedskoj neću niti trošiti riječi. Bit će veliki izazov sa svima njima igrati po dvije utakmice“.

Za one koji to još ne znaju, uz Krešimira Jaklina u taboru ženske reprezentacije Hrvatske još su dva Zadranina. Izbornik Božidar Miletić i kondicijski trener Jure Perković.

„Uistinu bih ovdje pohvalio našeg izbornika Božidara Miletića koji je proveo jednu malu revoluciju u ženskom nogometu. Ne samo u seniorskoj reprezentaciji već i u U-19 te U-17 reprezentacijama zbog čega je od strane Hrvatskog nogometnog saveza postavljen za koordinatora svih ženskih nacionalnih selekcija. To mislim da govoi dovoljno o njegovom radu. Što se Perkovića tiče, riječ o jednom velikom stručnjaku za kondicijsku pripremu nogometašica. Uz moju malenkost nas troje činimo okosnicu ove reprezentacije“.

Kvalifikacije za Svjetsko prvenstvo 2019. počinju ove godine u rujnu. Hrvatska u svojoj prvoj utakmici 15.09. gostuje u Ukrajini, a svoju prvu domaću utakmicu igra četiri dana kasnije protiv Švedske. Iz tabora naše reprezentacije doznali smo kako nije nemoguće da se taj susret odigra na zadarskim Stanovima. Dodajmo još kako će direktan plasman na završnicu izboriti samo pobjednici skupina, dok će četiri najbolje drugoplasirane reprezentacija igrati dodatne kvalifikacije za posljednje mjesto koje iz Europe vodi na Svjetsko prvenstvo.

foto:UEFAwomen’sEURO