03 pro 2023
Tour of Croatia prošao kroz Zadar: Đurasek pao, Garcia novi vodeći!
Ostali sportovi

Tour of Croatia prošao kroz Zadar: Đurasek pao, Garcia novi vodeći!

Žestoki udari bure i mnogobrojni padovi obilježili su treću etapu utrke Tour of Croatia, vožene jučer od Imotskog do Zadra u dužini 237 kilometara. Pobjednik ove najduže etape na cijelom Touru je talijanski biciklist iz tima Bardiani-CSF, Nicola Ruffoni. Nažalost, trećeg dana natjecanja sreće nije imao do jučer vodeći u ukupnom poretku, hrvatski biciklist član Team Emiratesa, Kristijan Đurasek. Varaždinac je pao kod Pakoštana, otprilike 45 kilometara prije kraja dionice, no uspio je završiti etapu, na 112. mjestu, s dvije minute i 32 sekunde zaostatka. Po ulasku u cilj otišao je na liječnički pregled, a službeni nalaz je pokazao da ništa nije slomljeno. Crvena majica, ona koju nosi vodeći u ukupnom poretku, tako je pripala Španjolcu Rosonu Garciji iz tima Caja Rural Seguros.

„Jedna dosta teška etapa. Puno vjetra u lice i bočnih udara. Mnogo kilometara ali ekipa je bila dobra i štitili su me u svakom trenutku. Šteta što je Đurasek pao, ali nadam se da će sve biti dobro. Ispred nas su još tri etape, bit će teško, pogotovo ona peta etapa preko Učke, ali to će biti dobra priprema za Giro d’italia“.

 Šest sati u pratnji biciklista proveo je sudac Ivan Krpina, naš Zadranin koji prati bicikliste kroz svih šest etapa utrke.

„Malo je bilo burovito, malo sam promrzao, ali sve je prošlo u redu što je najvažnije. Sama dužina ove etape je dosta zahtjevna. Ništa, odmah nakon utrke idemo put Crikvenice odakle kreće četvrta etapa s ciljem u Poreču. Pratim ih kroz cijelu utrku. Nije mi teško, dapače, jako sam sretan“.

A ispred Turističke zajednice Grada Zadra utrku je pratio Ante Galić.

„Ovo je jedan od projekata koje je prije tri godine pokrenula Hrvatska turistička zajednica. Protekle godine smo zbog nekih okolnosti bili izostavljeni kao ciljna destinacija. Ova utrka je praćena u preko 100 zemalja svijeta i kao takva je jedna od vrhunskih utrka i u Europi i u svijetu. Ipak, čini mi se da u gradu i ne vlada toliki šušur oko nje koliko vlada u medijima“.

Natjecatelji su još jučer napustili Zadar i zaputili se prema Crikvenici odakle kreće četvrta etapa duga 171 kilometar s ciljem u Umagu. Nakon nje vozi se „Kraljevska“ etapa koja donosi nova uzbuđenja jer, nakon starta u Poreču, bicikliste očekuje cilj na Učki na Poklonu koju će se prvo popeti s istarske pa onda i s kvarnerske strane. Posljednja etapa, duga 145 kilometara starta u nedjelju u Samoboru, a cilj je, uz već tradicionalne završne krugove u gradu Zagrebu, na Trgu sv. Marka, gdje će se održati i svečano proglašenje pobjednika.