28 stu 2023
Tour of Croatia u četvrtak stiže u Zadar
REKREACIJA

Tour of Croatia u četvrtak stiže u Zadar

U utorak 18. travnja počinje međunarodna biciklistička utrka Tour of Croatia, koja će imati šest etapa od kojih će cilj imati u Zadru.

Ovogodišnje izdanje utrke, ukupne dužine 1043 kilometara, bit će najatraktivnije dosad, najavljuju organizatori. Tour of Croatia donosi vrhunska uzbuđenja, poput čak dva uspona na Učku tijekom pete etape i cilj na vrhu Sveti Jure (1762 metara) na Biokovu, što je dosad najveća visinska točka na Tour of Croatia. Ništa manje nisu atraktivne niti druge etape koje prolaze kroz cijelu Hrvatsku te uz sportska uzbuđenja nude najljepšu video razglednicu koju naša zemlja šalje u čak u 177 zemalja svijeta.

Treći dan (četvrtak, 20. travnja) na rasporedu je najduža dionica ovogodišnje utrke, čak 237 kilometara duga dionica između Imotskog i Zadra. Nakon prolaznog cilja u Šibeniku, slijede tehnički složeni prolasci kroz turistička središta Pakoštane i Biograd na Moru u kojem se nalazi drugi bonifikacijski sprint na etapi, a zatim i Sveti Filip i Jakov te Sukošan koji će i vizualno obogatiti kulise ove etape.

Završni krug u Zadru prolazi starom gradskom jezgrom, a biciklisti će morati biti maksimalno koncentrirani i dobro pozicionirani zadnjih nekoliko kilometara žele li osigurati pravu poziciju i sačuvati energiju za sprint. Bit će važna taktika i rad cijele ekipe, jer je posljednji kilometar širok i bez zavoja te je izgledno da pobijedi onaj natjecatelj koji izabere pravi trenutak za pozicioniranje i početak sprinta na udaljenosti od cilja, ne većoj od 200 metara.

Utrku će izravno prenositi HRT, Eurosport te Eurosport Asia, a svaku će večer emitirati i sažetke s najuzbudljivijim trenucima s etapa. TV prijenos će emitirati brojne televizijske postaje s čak 6 kontinenata– u Europi, Sjevernoj i Južnoj Americi, Aziji, Africi i Australiji – od kojih će neke Tour prenositi i uživo.

Tako će sliku Hrvatske vidjeti gledatelji u 177 zemalja svijeta, a za tehnički dio prijenosa angažirana je španjolska produkcijska kuća ISB, koja će utrku snimati kamerama u vožnji te uz korištenje jednog posebnog snimateljskog helikoptera koji će pratiti utrku iz zraka.

Posebna prometna regulacija tijekom treće etape (četvrtak, 20. travnja 2017. godine):

Biograd na Moru
– za sav promet zatvara se prometovanje rivom (od rampe kod zgrade “Stare škole” do benzinske postaje “Marina” na Obali kralja Petra Krešimira IV te na južnu stranu do hotela Kornati, Tina Ujevića 7 od 12 do 17 sati

Zadar

Privremena regulacija prometa od 15:30 do 17:30 h:

Jadranska – Biogradska – Braće Miroslava i Janka Perice – dr. Franje Tuđmana – Put Murvice – Ulica Zrinsko Frankopanska – Obala kralja Tomislava – Liburnska obala – Trg tri bunara – Božidara Petranovića – Zadarskog Mira 1358. – Mihovila Pavlinovića – Ruđera Boškovića – Ante Kuzmanića – Kralja Dmitra Zvonimira – Marka Marulića – Ante Starčevića te spoj na Ulicu Franje Tuđmana – Put Murvice do cilja.