22 ruj 2023
Croatia Open Zagreb: Leon Mikulić i Ivan Tokić s najviše uspjeha
Vodeni

Croatia Open Zagreb: Leon Mikulić i Ivan Tokić s najviše uspjeha

Veslači Jadrana nastupili su na našoj najvećoj međunarodnoj regati – Croatia openu u Zagrebu na kojoj je sudjelovalo oko 1200 veslačica i veslača iz 12 država, od kojih sedam nacionalnih reprezentacija.

Veslačima Jadrana koji konkuriraju za nastup u Hrvatskoj veslačkoj izbornoj vrsti bila je ovo ujedno i prva provjera u međunarodnoj konkurenciji. U kategoriji seniora najznačajniji uspjeh postigao je Leon Mikulić koji je prvog dana regate veslao u disciplini dvojca bez kormilara seniora do 23 godine zajedno s veslačem zagrebačke Mladosti Tomislavom Šainom i zauzeo treće mjesto. Drugi dan regate, u nedjelju, veslajući u četvercu bez kormilara seniora Leon Mikulić, zajedno s Tomislavom Šainom, Danijelom Plišićem i Bernardom Samardžićem osvojio je drugo mjesto iza posade Veslačkog kluba Partizan iz Beograda.

U seniorskoj kategoriji nastupili su još Andreas Vaško i Mirna Dasović. U konkurenciji više od 30 samaca seniora do 23 godine Andreas Vaško uspio je izboriti finale gdje je zauzeo šesto mjesto. Mirna Dasović osvojila je četvrto mjesto u konkurenciji samaca lakih seniorki.

U juniorskoj kategoriji Ivan Tokić, zajedno s veslačem splitskog Gusara Mariom Marićem uspio se kroz kvalifikacije probiti u finale gdje je zauzeo šesto mjesto. U nedjelju je u kombiniranom četvercu bez kormilara, zajedno s Mario Marićem i veslačima pulske Istre Morenom Bošcom i Koradom Peruškom osvojio treće mjesto, s čime je na dobrom putu da osigura svoje mjesto u jednoj od posada Hrvatske veslačke izborne vrste koja će nastupiti na Europskom juniorskom prvenstvu u njemačkom Krefeldu krajem svibnja.

U ženskom juniorskom samcu nastupila je Ela Žuvanić. Drugim mjestom u svojoj eliminacijskoj skupini nije uspjela izboriti finale, pa je nastupila u finalu B, gdje je zauzela peto odnosno jedanaesto mjesto ukupno. Drugi dan regate Ela Žuvanić nastupila je u dvojcu na pariće juniorki zajedno s veslačicom splitskog Mornara Andreom Paladom. Zauzele su prvo mjesto u finalu B odnosno sedmo ukupno.

Na regati su nastupila i šestorica kadeta te ostvarila zapažene rezultate. Luka Pera i Mihovil Bogatić veslali su u dvojcu na pariće i osvojili prvo mjesto u svojoj skupini. Frane Bencun i Grgo Gurlica u istoj su utrci osvojili treće mjesto.

Laura Antičević i Margita Andrić nastupile su u ženskom kadetskom dvojcu na pariće i zauzele sedmo mjesto.