28 ruj 2023
Ivica Vujica: KKI Zadar je u samo godinu dana strašno puno napredovao
Košarka

Ivica Vujica: KKI Zadar je u samo godinu dana strašno puno napredovao

10. Kup Hrvatske košarke u kolicima odigran je ovog vikenda u Zadru. Lijepo vrijeme i odlična organizacija od strane Košarkaškog kluba osoba s invaliditetom Zadar razveselila je sve sudionike turnira. Zadar se još jednom pokazao kao grad domaćin u kojem se svi koji dođu osjećaju vrlo ugodno, a najviše razloga za zadovoljstvo imali su igrači iz KKI Zagreb koji su se okrunili titulom pobjednika. Među njima je i predsjednik Hrvatskog saveza košarke u kolicima Ivica Vujica, igrač Zagreba koji profesionalno nastupa za Treviso u talijanskoj ligi.

 „U Zadru smo bili prije dvije godine kada se igralo osmo izdanje Kupa Hrvatske. I sada, kao i onda, organizacija je vrhunska, nema što. Mi prvenstveno gledamo da se Kup uvijek igra u gradovima gdje bi se mogao oformiti novi klub da bi motivirali ljude da se okupe i zaigraju košarku u kolicima. Prije dvije godine to nam je uspjelo u Zadru, klub je odmah iduće godine zaigrao u Ligi, a mi onda odmah iduće godine u tom gradu, gdje se nešto pokrenulo, vratimo Kup natjecanje da damo još jednu dodatnu motivaciju za dalje. Ovdje je organizacijski sve dobro, Ante Rubeša, dopredsjednik KKI Zadar to radi vrlo dobro i sve je na nivou“.

Zadar kao grad ima sve predispozicije za organizirati ovakvu jednu manifestaciju koja iziskuje puno truda.

„Slažem se. Ima dobre dvorane i što je najvažnije ima razumijevanje od strane Grada koji izlazi u susret što se samih dvorana i termina tiče“.

Kako bi usporedili kvalitetu hrvatske i talijanske košarke u kolicima?

„Razlika je velika. Tamo postoje tri lige, a igrači su u prvoj ligi plaćeni i do četiri tisuće eura. Dolaze odasvud pa čak i iz Kanade i Amerike. Tamo vlada pravi profesionalizam. Mi smo još daleko od toga. Nama je sada u interesu da okupimo deset ekipa u ligi i da motiviramo ljude za ovaj sport. Prvenstveno mlade ljude. Kod nas je dobro, ali može biti puno bolje. U Italiji se ovim sportom bavi puno više mladih nego kod nas. Tamo sam ja među starijim igračima. Ali njima je puno lakše jer imaju i puno više novaca. Pomlađuju ekipe i dobro rade. Ali kad imaš novaca onda nije problem motivirati ljude da se uključe, jer novac je danas, nažalost, najbolja motivacija. A mi u Hrvatskoj ga nemamo na bacanje. Mi se snalazimo, prijavljujemo se kao Savez na razne natječaje, negdje dobijemo, negdje ne. Puno nam pomaže Hrvatski olimpijski odbor, a veliku pomoć imamo i od Ministarstva branitelja i Hrvatskog paraolimpijskog odbora“.

U Zadru smo imali prilike gledati osam ekipa iz cijele države. U skoroj budućnosti hoće li ta brojka porasti?

„Pa ja se nadam da će se već ove godine priključiti jedan klub iz Rijeke. Počeli su trenirati i jako su zainteresirani i žele već iduće sezone igrati Ligu.  Veliki potencijal je Split, no tamo nedostaje ljudi jer su neki ostvarili norme za Paraolimpijske igre pa im je to preče. Probat ćemo nekako spojiti Split i Trogir i nadam se da ćemo za dvije godine u Ligi imati najmanje deset klubova“.

Kako Vam se svidio KKI Zadar? Od onih prvih koraka do danas?

„Zadar je zaista jedno ugodno iznenađenje. Rijetkost je da je netko u jednoj sezoni toliko napreduje u igri kao Zadar. Čestitam im na tome. Njima puno znači Dino Kolega, igrač koji je s nama trenirao u Zagrebu i koji im podiže kvalitetu. Takvi vrhunski igrači daju motivaciju drugima i na treningu. On je jedan od boljih centara danas u cijeloj Hrvatskoj. Za primjer mogu uzeti Koprivnicu koji su klub oformili u isto vrijeme kad i Zadar. No, Koprivnica nije niti blizu onome što pokazuje Zadar u ovom trenutku. U Koprivnici nema igrača koji je ranije trenirao pa tamo stvari idu puno sporijim ritmom. Zadar je uz Kolegu puno napredovao, a tu je i trener koji, čini mi se, odlično radi svoj posao. Igra im ima i glavu i rep“.

Kad ćemo se opet vidjeti u Zadru?

„Jedva čekam. Kad krene nova ligaška sezona eto me“, veselo će za kraj Vujica.

A nama ne preostaje ništa drugo nego čestitati svim sudionicima turnira u Zadru na prezentaciji, vještini i trudu koji su uložili da ovaj uistinu zanimljiv i dinamičan sport što više približe gledateljima.