28 ruj 2023
Mazija nakon sezone: Da su nam se posložile neke stvari i ove bi sezone igrale finale doigravanja
Košarka

Mazija nakon sezone: Da su nam se posložile neke stvari i ove bi sezone igrale finale doigravanja

Košarkašice Zadra ovog su vikenda odigrale svoju posljednju utakmicu u natjecanju A-1 domaće lige za žene. Nažalost, u zadnjem susretu prvenstva, igranog pred svojom publikom, izgubile su od ekipe Trešnjevke i to uvjerljivom razlikom. Zadranke su tako sezonu okončale na na šestom mjestu u konkurenciji jedanaest sastava s učinkom od devet pobjeda i jedanaest poraza. Trenerica Zadra Marija Mazija u razgovoru za naš portal osvrnula se na sezonu koju je podijelila u dva dijela:

               “Sezona sa puno preokreta. Ušli smo u nju, a da nismo ni znali s kojim ćemo sastavom uopće nastupiti. Na kraju su se neke stvari posložile, iskoristile smo i dobar raspored i završile neočekivano na trećem mjestu. Hvale vrijedan rezultat s obzirom na mladost ekipe i problema s ozljedama.  Međutim, nakon toge je sve krenulo nizbrdo. Seniorke su postale neredovite na treninzima, a bez njih ove mlađe još uvijek ne mogu. Drugi dio bi najrađe zaboravila, no prije svega moramo biti sretni što smo uopće ostali u ligi i čestitam svim curama koje su izdržale od početka do kraja”.

Teško se pomiriti s takvom situacijom kada se sjetimo da ste u ovo vrijeme prošle sezone igrali finale doigravanja za naslov prvaka Hrvatske:

               “Tako je. Još uvijek se ne možemo na to naviknuti jer smatram da bi sa malo više volje i energije, i da su se posložile još neke stvari , sve seniorke od prošle sezone i danas bile tu. A s njima u sastavu garantiram da bi i ove sezone igrali finale. Žalosno je što i Ana Vrsaljko i Marta Erslan igraju te nekakve vikend varijante za druge klubove, samo zbog tog nekog minimalnog novca. Neke cure su i odustale od košarke, a mogu je još uvijek igrati na visokom nivou kao što su Antonija Erslan i Lucija Štrmelj. Zamislite kakva bi to ekipa bila da smo ostali na okupu. Uz ove mlađe koje imaju potencijal, ponavljam, garantiram da bi bili u finalu”.

Kako ste zadovoljni napretkom mladih igračica ove sezone:

               “Prvi dio se vidjelo da su bile jako ozbiljne i čak neki individualni napreci kod svake su bili vidljivi. No, ovim drugim dijelom nisam zadovoljna, zbog već navedenih stvari, a pogotovo nekvalitetnog treninga što je uvelike utjecalo na njihov razvoj. No, to sad i nije toliko važno, koliko je važno da se koncentriraju na završnicu kadetskog prvenstva Hrvatske i da tu uđu u finale”.

Stručni stožer je i ove godine odradio lavovski dio posla:

               “Bez moje pomoćnice Josipe Sesar sigurno ne bi mogla iznijeti ovu sezonu. Ona je ta koja je dosegla visoku razinu što se tiče znanja i vođenja i treninga i utakmica. Ina Bogut je tu, ali ona ima malo dijete i nije sto posto unutra. Možda je rezultat tog drugog dijela i posljedica što smo je manje imali na raspolaganju. Ali tako je to. Mi smo mali klub, tri čovjeka su unutra i ako za sljedeću sezonu ne nađemo nekog tko bi ušao u klub i malo ga financijski osvježio teško ćemo igrati Prvu ligu. Bez obzira što smo u jednom trenutku ove sezone izgledali odlično, nastaviti raditi u ovakvim uvjetima uistinu nema smisla”.

Sezona za seniorke je završila, no ispred vas je još nastup kadetkinja na završnici Prvenstva Hrvatske u Zagrebu gdje ćete Vi i Josipa zamijeniti uloge. Sada ćete Vi biti njezina asistentica. Što očekujete u Zagrebu:

               “Nama je cilj ući u finale. Igramo protiv Vodica, ekipe koju smo u dalmatinskoj ligi dobili već dva puta. Njihova prednost je u tome što su imali puno više vremena od nas za pripremu ove utakmice, a mi se tek ovaj tjedan možemo posvetiti radu s našim curama. Nije isto igrati seniorsku i kadetsku košarku i njima je koji put velika konfuzija u glavi. Smatram da će biti uspjeh već time ako pobijedimo Vodice i uđemo u finale. A tamo što bude”.

Hoćete li nakon toga otići na zasluženi odmor?

               “Mislim da nećemo baš previše. Puno je aktivnosti u planu za ovo ljeto, od organizacije samog kluba i treninga s mlađim kategorijama koje smo ove sezone podignuli na jednu veću razinu i to u suradnji sa Školom košarke Zadar. No, to još nije dovoljno dobro da bi bili zadovoljni i tu nas očekuje puno posla”.

Prošle ste godine bili pomoćni trener u U-20 reprezentaciji na Europskom prvenstvu u Crnoj Gori. Ima li kakvih novosti po tom pitanju?

               “Pa ove godine, iako su me u HKS-u imali u svojim planovima, odlučila sam s obzirom da još nisam završila višu trenersku ostati kući i posvetiti se tome. Teško je kad u klubu obavljaš nekoliko funkcija još se uskladiti i sa knjigom, ali probat ću ovo ljeto to privesti kraju. Zahvaljujem se ljudima iz Saveza što me imaju u vidu, u jednu ruku mi je i žao što neću biti u reprezentaciji, ali isto tako gledat ću na najbolji mogući način iskoristiti taj svoj ostanak kod kuće”, zaključila je Mazija.